tiistai 29. lokakuuta 2013

Vielä kurssista, osa 3

Vielä viimeinen osa käsityö- ja askartelukurssin antia.

Lankapajan jälkeen pääsimme saippuapajaan. Olin odottanut saippuapajaa tosissaan. ajattelin, että pääsemme tekemään saippuaa "ihan alusta asti". Käytimme kuitenkin Lahtisen Vahavalimon valmista, kirkasta saippuamassaa.Sulatimme sitä vesihauteessa. Massaa ei saa kovasti sekoittaa, koska silloin siihen tulee ilmakuplia. Eikä siihen ehdottomasti saa päästää vesiroiskeita.


Muottien kanssa voi käyttää mielikuvitusta. Monet keksipakkaukset,  rahka-, jukurttipurkit, maitopurkki ym. on ihan hyviä vaihtoehtoja samoin lasten hiekkalelumuotit. Toki Lahtisen Vahavalimo ym. saippuavälinemyyjät markkinoivat paljon erilaisia valmiita muotteja, jos haluaa niitä käyttää.Kun olimme hakeneet sopivat muotit, mihin ajattelimme saippuamme valmistaa, alkoi seuraavaksi koristeiden miettiminen. Opettajalla oli mukanaan nämä kaikki muotit ja koristeet. Koristeina voi käyttää melkein mitä vain. Esimerkiksi kimalteita, pieniä koristeita, helmiä, kahvinporoja, kanelia, tuoksutippoja, väriaineita...


Saippua valettiin muottiin kerroksittain. Väliin laitetiin sitten mielen mukaan tuoksua ja koristeita. En muistanut tietenkään kuvata välivaiheita, mutta tässä mun epäonnistuneet tuotokset. Mutta sainpahan kokeilla uutta!


Mun saippuamassaan oli ehkä lopussa mennyt tippa vettä, kun se jähmettyi jotenkin aivan liian nopeasti. En ehtinyt saada sitä kunnolla kaadettua edes muottiin, kun se jo jähmettyi sulatusastian reunoille. Laitoin omaan kahteen isompaan saippuaani omenantuoksua ja vihreää kimalletta, toisiin muistaakseni ruusuntuoksua, lasihelmiä ja punaista kimalletta. Saippuat irtosivat parin tunnin kuluttua tosi hyvin muotista. Se oli yllättävän helppoa.
En ole vielä muistanut käyttää saippuaa, mutta pian otan ne käyttööni.


Lopuksi opettelimme vielä tosi helpon, mutta kauniin lahjarasian tekemisen vaikka saippualle tai muulle pikkumuistamiselle.

Tässä jonkun muun saippuoita kuvattuna. Tosi kivat ruskean sävyt!Saippuapajan jälkeen oli vuorossa huovutuspaja. Siinä pystyi kokeilemaan kuiva- ja /tai märkähuovutusta. Molemmille työtavoille löytyi tekijöitä. Itselläni ei ollut oikein materiaalia eikä ideaa huovutukseen, niin tyydyin tekemään muita juttuja. Valokuvasin toki huovutuksia sen kuin kerkesin. Alussa taas jotain mallijuttuja:


Nämä maatuskat oli jotenkin niin symppiksen näköisiä! Seuraavassa kuvassa vielä mukana pienin maatuskoista, jonka voisi kuvitella vaikka koruun riippumaan.  :) Tosi taidokkaita huovutuksia ja tarkkoja, pieniä yksityiskohtia.


 Enkeleitä oli esillä monta eri mallista ja monentyylistä. Kauniita nämäkin!!Sitten kurssilaisten tuotoksia tänne teillekin ihasteltaviksi. Paljon töitä jäi varmaan keskeneräisiksikin, joita ei sitten kuvissa näy. Tässä kuitenkin joitain makupaloja. :)Todella kauniita enkeleitä hekin saivat tehdyksi. Lisäksi symppis pöllö, leikkisän näköinen apina ja aivan suloinen leijona. Leijonan tekijä oli juuri tämä 9-vuotias kurssin kuopus! Huomaattehan, että hän on yhdistänyt luovasti edellisessä postauksessa esitellyn neulenyörin tämän leijonan kaulahuiviksi /-pannaksi. Ihana!
  
Tässä vieressä vielä tämän nuorimman kurssilaisen tai hänen siskonsa tekemät pieni sydän ja käpytonttu pienellä keinulaudalla. :) Kauniita pieniä koristeita.Viimeisenä päivänä pääsimme vielä kokeilemaan kirjansidontaa ja kierrätyspajassa lopuksi vielä näimme paljon kierrätysmateriaaleista tehtyjä askarteluja. Aika vaan loppui kesken, joten en itse päässyt paljon niitä kokeilemaan. Jotkut kierrätysmateriaalit on kuitenkin tuttuja, joten keskityin enemmän kirjansidonnan saloihin. :)

Tässä vielä kuvamateriaalia mallijutuista ja lopuksi meidän omia tuotoksia. Takana ja vasemmalla on japanilaistyyliin sidotut kirjat.  Edessä oikealla on liimattu kirja.


Kirjan sidonta alkoi kirjan koon miettimisellä, sitten suunniteltiin kannen kuviointi. Käytimme näissä tapetinpaloja kansipapereina. Samalla tavoin voi käyttää paksua paperia, kangasta, huopaa (valmista tai itse huovutettua) tms. Vain mielikuvitus on rajana. Kanteen voi tehdä myös valokuvakehyksen. 

Tässä olen liimannut kanteen tulevalle tapetin palalle jämäkkää pahvia ensin kansien kokoiset palat ja niiden väliin kirjan vahvuisen siivun. Kirjan selän molemmille puolille tulee jättää 2-3mm:n raot, jotta kannet pääsee aukeamaan kunnolla.
Tässä tapetin reunat on liimattu kunnolla kirjan kansien sisäpuolelle. Siinä todellakin täytyy olla tarkkana, että saa kauniisti ja kunnolla liimattua kannet paikoilleen. Seuraavaksi piti alkaa hakemaan ja taittelemaan kirjaan sivuja. Päädyin valitsemaan tähän sivuiksi ihan tavallista kopiopaperia.

Sivut pitää mitata 2xkansien sisään sopiviksi ja jokainen taitettava yksitellen kahteen osaan. Sivuja taitellaan tarpeellinen määrä ja ne tasoitetaan tasaisiksi ja kiinnitetään esim pyykkipojilla nipuksi. Taitteelle sitten laitetaan liimaa riittävästi, mutta ei liikaa. Sen tarkoitus on niputtaa sivut hyvin kiinni toisiinsa. Sivut kiinnitetään sitten kansipaperin avulla kansien sisään. Kirjan kansien sisäpuolelle ei missään tapauksessa saa liimaa laittaa, vaan vain kansipaperiin. Se liimataan siis kannen sisäpuolelle ja ensimmäiseen sivuun kiinni. Siten kiinnitetään sivut kirjaan. Helppoa ja niin kiehtovaa! Heti alkoi ideamylly pyöriä, miten helposti voisi tehdä kivoja kirjoja lahjoiksi. :)
Kansipaperiksi mulla tähän valikoitui persikanvärinen paperi, jossa on vähän "värihiutaleita" mukana. :)
Oma kirjani jäi kurssilla tähän vaiheeseen, mutta jospa pystyisin sen pian saamaan siihen tarkoitukseen, mihin sitä suunnittelin.
Tässä mun kirja päälypuolelta. Tosi kiva vähän nahkajäljitelmän näköinen pinta.

Kirjani tulee siis kulkemaan käsilaukussa keräämässä kaikki ideat talteen. Ideoita tulee monessa paikassa mieleen ja ne tahtoo unohtua, jos ei niitä heti kirjaa ylös. Aina luulee muistavansa, mutta hetken päästä huomaa unohtaneensa...


Edessä mun kirja, takana oikealla veljeni vaimon, Annukan kirja. (myös tässä vielä vähän keskeneräisenä, mutta myöhemmin saatettu loppuun. ;)) Tosi kaunis japanilaisella tyylillä sidottu kirja!


Tähän maratonipostauksen loppuun vielä muutama kuva kierrätysmateriaalista tehdyistä jutuista. Ensin wc- ja talouspaperirullista. Enkeleitä ja kranssi. Nämä on myös helppo maalata esim. spraymaalilla haluamansa värisiksi.

Sitten rautalankaa...   Siitähän nyt voi väännellä myös mitä vain.


 Tyhjistä tuikkukupeista voi taikoa herkkiä enkeleitä esim. kuusenkoristeeksi, joulukorttiin...   (sori huono kuva!)


 Erivärisistä mehupulloista voi sitten taikoa myös tähtiä vaikkapa lastenhuoneen koristukseksi!
 Kiva idea mielestäni tämäkin. Vaikka valotkin voisi tähän kieputtaa lisäksi. :)


Tässäpä taisi olla aikalailla sen kurssin saldo kuvina. Mielessä on paljon ideoita ja jotain on puikoilla syntynytkin sekä muutenkin. Toivottavasti saan pian niistä täälläkin raportoitua!


Rauhaisaa keskiviikkoiltaa ja innostavaa loppuviikkoa!

Martta

5 kommenttia:

tartsa69 kirjoitti...

koriste saippuan tekeminen näytti todella mielenkiintoiselta.Kivan kurssin olet valinnut!

Martta kirjoitti...

Kiitos, tartsa69, kommentistasi! Et ole tainnut ennemmin blogissani kommentoidakaan. Tervetuloa katselemaan uudestaankin, mitä täällä puuhaillaan. :)
Kurssi oli todella mielenkiintoinen! Ja saippuan tekeminen kotonakin kiinnostaa entistäkin enemmän, kun pääsi sitä vähän tuolla kokeilemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kivoja töitä, harmikseni vain huomaan usean oman siskoni tekemäksi. Rehellistä olisi, jos jokainen laittaisi omiin blogeihinsa vain omien töidensä kuvat. Vinkiksi vain.. Kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

edelliselle Anonyymille: Blogin kirjoittaja ei kyllä ole ainakaan oman lukiessa saamani käsityksen perusteella esitellyt kaikkia käsityökurssituotoksia ominaan, vaan selvästi maininnut että osa oli kanssakurssilaisten ja osa vetäjien mallitöitä.

Martta kirjoitti...

Ensimmäiselle anonyymille: Anteeksi, kun huomasin kommenttisi vasta nyt! Yritin mielestäni tekstissä välittää sen asian, että osa töistä on todellakin muiden tekemiä enkä väittänytkään niitä omikseni. Harmi, jos olet asian noin tulkinnut!
Lisäksi, kysyin luvan kanssakursseilijoilta ja vetäjiltä, että saan käyttää kuvia (innoitukseksi kaikille ja muistiin itselleni) blogissani. Siihen myös sain luvan.
Kiitos sinulle! Tervetuloa toistekin käymään!