tiistai 29. lokakuuta 2013

Vielä kurssista, osa 3

Vielä viimeinen osa käsityö- ja askartelukurssin antia.

Lankapajan jälkeen pääsimme saippuapajaan. Olin odottanut saippuapajaa tosissaan. ajattelin, että pääsemme tekemään saippuaa "ihan alusta asti". Käytimme kuitenkin Lahtisen Vahavalimon valmista, kirkasta saippuamassaa.



Sulatimme sitä vesihauteessa. Massaa ei saa kovasti sekoittaa, koska silloin siihen tulee ilmakuplia. Eikä siihen ehdottomasti saa päästää vesiroiskeita.


Muottien kanssa voi käyttää mielikuvitusta. Monet keksipakkaukset,  rahka-, jukurttipurkit, maitopurkki ym. on ihan hyviä vaihtoehtoja samoin lasten hiekkalelumuotit. Toki Lahtisen Vahavalimo ym. saippuavälinemyyjät markkinoivat paljon erilaisia valmiita muotteja, jos haluaa niitä käyttää.



Kun olimme hakeneet sopivat muotit, mihin ajattelimme saippuamme valmistaa, alkoi seuraavaksi koristeiden miettiminen. Opettajalla oli mukanaan nämä kaikki muotit ja koristeet. Koristeina voi käyttää melkein mitä vain. Esimerkiksi kimalteita, pieniä koristeita, helmiä, kahvinporoja, kanelia, tuoksutippoja, väriaineita...


Saippua valettiin muottiin kerroksittain. Väliin laitetiin sitten mielen mukaan tuoksua ja koristeita. En muistanut tietenkään kuvata välivaiheita, mutta tässä mun epäonnistuneet tuotokset. Mutta sainpahan kokeilla uutta!


Mun saippuamassaan oli ehkä lopussa mennyt tippa vettä, kun se jähmettyi jotenkin aivan liian nopeasti. En ehtinyt saada sitä kunnolla kaadettua edes muottiin, kun se jo jähmettyi sulatusastian reunoille. Laitoin omaan kahteen isompaan saippuaani omenantuoksua ja vihreää kimalletta, toisiin muistaakseni ruusuntuoksua, lasihelmiä ja punaista kimalletta. Saippuat irtosivat parin tunnin kuluttua tosi hyvin muotista. Se oli yllättävän helppoa.
En ole vielä muistanut käyttää saippuaa, mutta pian otan ne käyttööni.


Lopuksi opettelimme vielä tosi helpon, mutta kauniin lahjarasian tekemisen vaikka saippualle tai muulle pikkumuistamiselle.

Tässä jonkun muun saippuoita kuvattuna. Tosi kivat ruskean sävyt!



Saippuapajan jälkeen oli vuorossa huovutuspaja. Siinä pystyi kokeilemaan kuiva- ja /tai märkähuovutusta. Molemmille työtavoille löytyi tekijöitä. Itselläni ei ollut oikein materiaalia eikä ideaa huovutukseen, niin tyydyin tekemään muita juttuja. Valokuvasin toki huovutuksia sen kuin kerkesin. Alussa taas jotain mallijuttuja:


Nämä maatuskat oli jotenkin niin symppiksen näköisiä! Seuraavassa kuvassa vielä mukana pienin maatuskoista, jonka voisi kuvitella vaikka koruun riippumaan.  :) Tosi taidokkaita huovutuksia ja tarkkoja, pieniä yksityiskohtia.


 Enkeleitä oli esillä monta eri mallista ja monentyylistä. Kauniita nämäkin!!



















Sitten kurssilaisten tuotoksia tänne teillekin ihasteltaviksi. Paljon töitä jäi varmaan keskeneräisiksikin, joita ei sitten kuvissa näy. Tässä kuitenkin joitain makupaloja. :)



















Todella kauniita enkeleitä hekin saivat tehdyksi. Lisäksi symppis pöllö, leikkisän näköinen apina ja aivan suloinen leijona. Leijonan tekijä oli juuri tämä 9-vuotias kurssin kuopus! Huomaattehan, että hän on yhdistänyt luovasti edellisessä postauksessa esitellyn neulenyörin tämän leijonan kaulahuiviksi /-pannaksi. Ihana!
  
























Tässä vieressä vielä tämän nuorimman kurssilaisen tai hänen siskonsa tekemät pieni sydän ja käpytonttu pienellä keinulaudalla. :) Kauniita pieniä koristeita.











Viimeisenä päivänä pääsimme vielä kokeilemaan kirjansidontaa ja kierrätyspajassa lopuksi vielä näimme paljon kierrätysmateriaaleista tehtyjä askarteluja. Aika vaan loppui kesken, joten en itse päässyt paljon niitä kokeilemaan. Jotkut kierrätysmateriaalit on kuitenkin tuttuja, joten keskityin enemmän kirjansidonnan saloihin. :)

Tässä vielä kuvamateriaalia mallijutuista ja lopuksi meidän omia tuotoksia. Takana ja vasemmalla on japanilaistyyliin sidotut kirjat.  Edessä oikealla on liimattu kirja.


Kirjan sidonta alkoi kirjan koon miettimisellä, sitten suunniteltiin kannen kuviointi. Käytimme näissä tapetinpaloja kansipapereina. Samalla tavoin voi käyttää paksua paperia, kangasta, huopaa (valmista tai itse huovutettua) tms. Vain mielikuvitus on rajana. Kanteen voi tehdä myös valokuvakehyksen. 

Tässä olen liimannut kanteen tulevalle tapetin palalle jämäkkää pahvia ensin kansien kokoiset palat ja niiden väliin kirjan vahvuisen siivun. Kirjan selän molemmille puolille tulee jättää 2-3mm:n raot, jotta kannet pääsee aukeamaan kunnolla.




Tässä tapetin reunat on liimattu kunnolla kirjan kansien sisäpuolelle. Siinä todellakin täytyy olla tarkkana, että saa kauniisti ja kunnolla liimattua kannet paikoilleen. Seuraavaksi piti alkaa hakemaan ja taittelemaan kirjaan sivuja. Päädyin valitsemaan tähän sivuiksi ihan tavallista kopiopaperia.









Sivut pitää mitata 2xkansien sisään sopiviksi ja jokainen taitettava yksitellen kahteen osaan. Sivuja taitellaan tarpeellinen määrä ja ne tasoitetaan tasaisiksi ja kiinnitetään esim pyykkipojilla nipuksi. Taitteelle sitten laitetaan liimaa riittävästi, mutta ei liikaa. Sen tarkoitus on niputtaa sivut hyvin kiinni toisiinsa. Sivut kiinnitetään sitten kansipaperin avulla kansien sisään. Kirjan kansien sisäpuolelle ei missään tapauksessa saa liimaa laittaa, vaan vain kansipaperiin. Se liimataan siis kannen sisäpuolelle ja ensimmäiseen sivuun kiinni. Siten kiinnitetään sivut kirjaan. Helppoa ja niin kiehtovaa! Heti alkoi ideamylly pyöriä, miten helposti voisi tehdä kivoja kirjoja lahjoiksi. :)
Kansipaperiksi mulla tähän valikoitui persikanvärinen paperi, jossa on vähän "värihiutaleita" mukana. :)
Oma kirjani jäi kurssilla tähän vaiheeseen, mutta jospa pystyisin sen pian saamaan siihen tarkoitukseen, mihin sitä suunnittelin.
Tässä mun kirja päälypuolelta. Tosi kiva vähän nahkajäljitelmän näköinen pinta.

Kirjani tulee siis kulkemaan käsilaukussa keräämässä kaikki ideat talteen. Ideoita tulee monessa paikassa mieleen ja ne tahtoo unohtua, jos ei niitä heti kirjaa ylös. Aina luulee muistavansa, mutta hetken päästä huomaa unohtaneensa...


Edessä mun kirja, takana oikealla veljeni vaimon, Annukan kirja. (myös tässä vielä vähän keskeneräisenä, mutta myöhemmin saatettu loppuun. ;)) Tosi kaunis japanilaisella tyylillä sidottu kirja!


Tähän maratonipostauksen loppuun vielä muutama kuva kierrätysmateriaalista tehdyistä jutuista. Ensin wc- ja talouspaperirullista. Enkeleitä ja kranssi. Nämä on myös helppo maalata esim. spraymaalilla haluamansa värisiksi.





















Sitten rautalankaa...   Siitähän nyt voi väännellä myös mitä vain.


 Tyhjistä tuikkukupeista voi taikoa herkkiä enkeleitä esim. kuusenkoristeeksi, joulukorttiin...   (sori huono kuva!)


 Erivärisistä mehupulloista voi sitten taikoa myös tähtiä vaikkapa lastenhuoneen koristukseksi!
 Kiva idea mielestäni tämäkin. Vaikka valotkin voisi tähän kieputtaa lisäksi. :)


Tässäpä taisi olla aikalailla sen kurssin saldo kuvina. Mielessä on paljon ideoita ja jotain on puikoilla syntynytkin sekä muutenkin. Toivottavasti saan pian niistä täälläkin raportoitua!


Rauhaisaa keskiviikkoiltaa ja innostavaa loppuviikkoa!

Martta

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kurssin antia, osa 2

Seuraavana aamuna tukevan aamupalan jälkeen pääsimme lankapajan kimppuun. Lankapajassa me osa keskityimme koukkuamisen opetteluun, osa kutoi nauhaa sellaisella "nauhankudontalaitteella", osa virkkasi matonkudetta tai neuloivat jotain. Ihanaa tuolla oli juuri se, että kaikkien ei ollut "pakko" osallistua joka työpajaan. Pystyi keskittymään niihin, mitkä kiinnosti eniten, mutta ideoita pystyi hakemaan vähän jokaisesta materiaalista ja työtavasta. Kamera ei monesti muistunut mieleen tai osunut käteen, mutta onneksi jotain sain kuvatuksi.

Nuorin meidän kurssille osallistujista oli vasta 9-vuotias, mutta erittäin innostunut ja taitava neiti! :) Hän oli erityisen innostunut tuosta neulotusta nauhasta. Nauhasta tehtiin monenlaisia koruja. Laitan taas tässä ensin kuvia ohjaajien valmiista mallitöistä ja sitten kurssilaisten tuotoksia.

Pieni "neulekone"
Tässä puro-langasta tehtyjä nauhoja letitetty hienoksi, näyttäväksi koruksi. Nämä villalangasta neulotut nauhat ovat myös kuulemma todella hyviä niskan lämmittäjiä, jolla sellaista paleluongelmaa on.


Nauhaan voi sisälle ja/tai päälle pujotella helmiä. Sellaisia tässä moneen malliin... 

 Kivoja väriyhdistelmiä
Seuraavaksi sitten kurssilaisten tekemiä koruja.
Musta-kultaisesta langasta tehty koru oli tosi kaunis luonnossa! Kuviin on niin hankala saada vangittua sitä oikeaa väriä ja sävyä. Kelta-oranssisävyinen koru oli myös tosi kaunis ja ihan omistajalleen sopiva väri. Huovutettu apina pitää korusta huolta.  :)




















Todellakaan kaikista tuotoksista en ehtinyt kuvia ottaa, mutta joitakin malliksi.

Koukkuaminen olikin tosi koukuttavaa puuhaa. Luulin, että en saisi montakaan riviä koukutuksi, mutta teinkin koko huivin valmiiksi asti heti seuraavana päivänä!
Ensin tein mallitilkun opettajan neuvosta. Sellainen on mulle melko tuntematon käsite, mutta opettajaahan pitää totella... ;) 
Tämän verran maltoin kokeilla ja sitten piti päästä jo oikeaan työhön käsiksi. 


Tämä lanka on peräisin Oulun käsityömessuilta pari viikon takaa. Ja koukkukin tuli hommattua sieltä. Huivin (koukuttu koruhuivi) mallin otin Kauhavan Kangas-Aitan sivuilta. Ensin yli kahdensadan ketjusilmukan virkkaaminen laskeminen tuntui niin työläältä, mutta nopsasti se kävi. Ensimmäinen kierros, keräysvaihe, oli aika työläs, mutta sitten paluuvaihe oli yhtä juhlaa. :)  Seuraavat kierrokset tuntui joutuvan erityisen nopeasti. Luulin koukkuamista huomattavasti vaikeammaksi hommaksi, mitä se loppusissaan oli. Mutta niinhän se monesti on, että harjoitus tekee mestarin. En kuitenkaan luule olevani vielä yhden huivin jälkeen mestari, mutta ainakin tekniikka tuli tutuksi. ;) Todistuskappale tässä:

TYKKÄÄN!

Toiset opettelivat lapasten/rannekkeiden koukkuamista. Tässä yhdet malliksi:





Tosi raikas väriyhdistelmä mielestäni. Langat näkyy olevan vielä päättelemättä, mutta niitähän kerkiää kotona kurssin jälkeen päätellä. ;)  Siellä oli kova kiirus opetella ja omaksua niin paljon kuin mahdollista.

Tässä vielä toisen ohjaajan tekemä kukkaro koukkuamalla. Kaunis!



Matonkuteista tehtyjä näimme myös monenlaisia. Mm. lapsen takki, joka oli vuoritettu, laukku, nalle, koreja, useita mattoja...



Ihania ideoita saimme kyllä todella paljon. Toivottavasti ne pysyy hatarassa päässä! Tein siellä kurssilla kyllä myös siihen vaivaan apuvälineen, mutta se jäi ihan vähää vaille valmiiksi... ;)  Siitä siis myöhemmin.

Jatkoa seuraa vielä näille kurssipostauksille... Toivottavasti ette kyllästy. :)

Ihanaa pyhäpäivää!


Martta

lauantai 26. lokakuuta 2013

Viimeinkin raporttia kurssista, osa 1

Jokohan Annukalla on kieli kuivunut kurssiraporttia odotellessa?  ;)

Tässä viimeinkin raporttia viikon takaiselta Ranuan käsityö- ja askartelukurssilta. Enimmäkseen kuvia kylläkin.
Ekana iltapäivänä oli aiheena valoveistospaja ja paperinarupaja. Ensimmäiset kuvat on kurssin vetäjien tekemiä mallijuttuja.

 

 


Ihana pääsiäiskana. Keskellä aukko munien säilytykseen. :)


Tässä kurssikavereiden tuotoksia ennen selluun kastelua.



Tässä opettaja näytti, miten käpyjä voi käyttää koristeena kanaverkkopohjassa.


Kävyistä on leikattu "yläosa" pois, niin kävyt ei tule niin "koholle" verkosta. Kuumaliimalla kävyt tarttuu hyvin kiinni verkkoon. Kiva idea vaikka laittaa alaosaan käpykoristus ja yläosaan valkoinen sellukoristus ja valot tai ihan kokonaan peittää verkko kävyillä ja sitten siihen valot. :)  (Jospa näitä ideanpoikasia tulisi täältä blogista joskus inspiraation iskiessä katseltua ja muisteltua.)


Tässä seuraavassa jotain valmiina. Koristeeksi tekijät on laittanut näihin paperinarusta taiteltuja ruusuja. Tosi ihana koriste! En muista kuvasinko tuota paperiruusun tekoa, mutta voisin yrittää joskus tehdä siitä oman juttunsa. Helppo tehdä, kun vain hoksaa jujun.














Paperinarusta tehtyjä ruusuja voi käyttää erinomaisesti myös ledvalosarjoissa koristeena. Tulee tosi kaunis kokonaisuus.Valo tuikkii ruusun keskellä.




Tässä vielä kurssilaisten tuotoksia. Osa näistä saa vielä myöhemmin valot koristukseksi.















Toisten tehdessä näitä taideteoksia, me muutamat teimme jo paperinarupalloja.
Kostutimme paperinarua liimalla ja käärimme sitä ilmapallon päälle. Ripustimme ne kuivumaan ja seuraavana päivänä poksautimme pallot. Huomasimme sen, että parempi olisi ollut laimentaa liimaa vähän vedellä. Pallot oli tarttunut aika tehokkaasti naruihin kiinni ja ne kurtistuivat vähän muodottomiksi pallojen tyhjentyessä. Samoin huomasimme senkin, että ihan ohut paperinaru-/-lanka ei ole tähän paras mahdollinen. Vähän paksumpi naru on parempaa. Kantapään kautta oppii monenlaista...

Tässä palloja kuivumassa.



Enpä olekaan muistanut vielä kuvata palloja ilman "sisuksia". Täytynee näyttää niitä myöhemmin. :)

Paperinarusta saa myös kivoja kransseja tai valoryijyjä. Tässä ohjaajan valmiiksi tekemä mallikranssi ja erään kurssilaisen aloitettu työ. Yksi meistä aloitti valoryijyn tekoakin. Siitä myös kuva oman muistin tueksi. Kranssiin on käytetty kahta erivahvuista narua yhdessä. Molempia on laitettu koko vyyhdit. Pohja tähänkin taisi olla väännetty vanhan, rikkinäisen pyykkitelineen "naruista". :)  Kaikki materiaalit kannattaa siis ottaa talteen!
Paperinaruvyyhdit leikattiin ensin neljään osaan. Sitten otettiin muutama (3-4) pätkä kummastakin ja taitettiin kahtia. Sitten vaan sidottiin rautalangalla ensin yksi nippu kehän yläreunalle, tyvipuoli vasemmalle. (Kehä täytetään koko ajan myötäpäivään. ) Sitten seuraava nippu samoin päin alareunaan ja lopuksi keskelle etureunaan. Seuraavat niput sidottiin edellisten oikealle puolelle, edellisten juureen. Samalla tavalla täytetään koko kehä loppuun asti. Viimeiseksi kranssiin voi laittaa myös valot tuikkimaan.








valoryijyn aloitus
Vielä paperinarusta kukkia kukkakehikolla pyöritettynä. Tosi kauniita nämäkin.



Seuraavassa osassa kerron jotain lankapajan juttuja ja ehkä saippuapajastakin jotain.

Ihanaa lauantai-iltaa teille!

Martta